Olomouc

Úpravy jezu na Mlýnském potoce /TV ZZIP/

Nahráno uživatelem oltv dne 14. 03. 2013

Úpravy jezu na Mlýnském potoce /TV ZZIP/

Radikální úpravy jezu u sokolovny chystá olomoucká radnice. Přinesou velké plus pro život v Mlýnském potoce a díky zprůtočnění slepého ramene potěší i obyvatele ulice Domovina, které trápil zápach stojaté vody.
Město před nedávnem jez koupilo za symbolických sto tisíc korun. Vodní dílo má za sebou pohnutou historii - v roce 1945 ho poškodila letecká puma, další ránu dostal při povodních v roce 1997 a před dvěma lety se protrhl úplně. Navíc již předtím bylo rameno, které obtékalo ostrov s budoucí galerií Šantovka k Domovině dočasně i s vodní elektránou pod silem uzavřeno a ona dočasnost trvá až dodnes, důsledky pociťují místní obyvatelé, to se teď změní.
Náklady na nová opatření se odhadují na 10 milionů korun, část prací zaplatí investor nové čtvrti Šantovka. Po dokončení obou ramen Mlýnského potoka budou odborníci zkoumat vliv stavby na život pod vodní hladinou. Průzkum v říčním systému Moravy v Olomouci v 90. letech prokázal výskyt celkem 22 druhů ryb, pod jezem odhalil jedenáct z nich.

poslat odkaz na toto video emailem

Kód pro vložení videa:

jiné formy přebírání obsahu jsou v rozporu s autorskými právy



Komentáře