Olomouc

Nová kašna v Olomouci

Nahráno uživatelem oltv dne 22. 10. 2013

Nová kašna v Olomouci

Zbrusu nová kašna teď zdobí barokní zahradu v areálu Vojenské nemocnice na Kláštěrním Hradisku. Obnova bývalé konventní zahrady, která započla v roce 2009 se tak završila. Nová kašna je věnovaná svatému Viktorovi.
Autorem kašny je sochař Roman Wenzel, ten před dvěma lety vytvořil i první kašnu 4 evangelistů, která rovněž vychází z historické symboliky.
Obnova unikátní barokní zahrady na Hradisku si vyžádala 28 milionů korun, nyní ji mohou využívat k odpočinku především pacienti a návštěvníci nemocnice, příští rok na jaře se otevře široké veřejnosti.
Bývalá márnice z roku 1909 se proměnila v muzeum, návštěvníci v něm uvidí nejrůznější lékařské nástroje i předměty každodenní potřeby z historie Vojenské nemocnice. Vojenská nemocnice sídlí v objektu Klášterního Hradiska od roku 1802. Původní konventní zahrada k rozjímání mnichů tehdy zanikla, na jejím místě postupně vyrostly hospodářské budovy a stáje, ještě v 90. letech těsně před rekonstrukcí zde byl sklad materiálu. Součaná podoba zahrady vychází ze stavebně historického průzkumu.

poslat odkaz na toto video emailem

Kód pro vložení videa:

jiné formy přebírání obsahu jsou v rozporu s autorskými právy



Komentáře