Olomouc

Hasiči

Hasiči
Hasiči
Hasiči

Požár průmyslového areálu způsobil mnohamilionové škody

Nahráno uživatelem oltv dne 05. 03. 2013

Požár průmyslového areálu způsobil mnohamilionové škody

VIDEO - Likvidace rozsáhlého požáru střechy v průmyslovém areálu v Šumperku se škodou několika miliónů korun.
Prvotní informace o zahoření kompresorovny v jedné z textilních společností v průmyslovém areálu na ulici Žerotínova přijala linka tísňové pomoci Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje krátce před dvaadvacátou hodinou večerní v pondělí 4. 3. 2013. Zaměstnanci v podniku zpozorovali zakouření v přízemních prostorech výrobní haly, plameny se velmi intenzivně valily z jedné technické části blízko kompresoru. Následně se také požár pomocí několika ručních hasících přístrojů a poté i velkokapacitním pojízdným hasicím přístrojem pokusili uhasit, bohužel bez úspěchu. Větrací ventilátory zahoření velmi rychle rozšířily až do prostor dřevěné střechy, odtud se již plameny rychle rozšířily na střechu o rozloze zhruba 80 x 20 metrů.

Operační středisko hasičů postupně k likvidaci vyslalo jednotky v druhém poplachovém stupni. Společně s hasiči profesionálních požárních stanic Šumperk a Zábřeh zasahovaly jednotky z řad dobrovolníků Šumperk Temenice, Bludov a Nový Malín. Z celkového výčtu vozidel se jednalo o osm cisternových vozidel, dále vůz výškové techniky a chemický kontejner s dodávkou další dýchací techniky.

Samotné hoření nebylo v prvotní chvíli z venkovních prostor nikterak výrazně pozorovatelné, došlo k hoření v půdních prostorech a včasným nasazením několika hasebních proudů se jej také znatelně dařilo usměrňovat. V části došlo i k celkovému prohoření a proto k události byla také povolána výšková technika pro snadnější likvidaci požáru.Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu po zhruba dvou hodinách, následně pokračovali v částečném okrytí střešní krytiny a dohašování menších, ale častých ohnisek. Po celou dobu jejich činnosti bylo nutné pracovat v dýchací technice, celý komplex budov byl poměrně hustě zakouřen a během naší činnosti jsme jej odvětrávali nasazením přetlakové ventilace.

Na místě až do ranních hodin zůstává jednotka dobrovolných hasičů Temenice. Ostatní jednotky se postupně navracely na své základny. Ještě několik hodin zde se zmiňovanou dobrovolnou jednotkou, sjednanou na další požární dohled, zůstali místní profesionální hasiči ze Šumperka. Během jejich dohledu několikrát opětovně dohašovali zahoření v trámech a prováděli kontroly ostatních míst požářiště.

Během požáru i zásahu hasičů nedošlo k žádnému zranění. Přes neúspěch hašení se zaměstnancům podařilo včas utéci do bezpečí. Požár způsobil škodu předběžně v částce 7 mil. korun. Co je příčinou vzniku požáru bude došetřováno následujícího dne za lepších světelných podmínek. Předpoklad vzniku požáru je s největší pravděpodobností právě ze strojovny s kompresorem, odtud také došlo k následnému rozšíření požáru.

poslat odkaz na toto video emailem

Kód pro vložení videa:

jiné formy přebírání obsahu jsou v rozporu s autorskými právy



Komentáře